İnsanın günlük rutinini etkileyen ve sosyal yaşamına olumsuz yansıyan durumlardan birisi de aniden gelen kaşıntı hissidir.

İnsanlar Neden Kaşınır?

Kaşıntı, cildin yüzeyinde bulunan sinir uçlarına giden uyarıları tetikleyen bir tepkidir. Kaşınma, cildi ovuşturma, çizme veya kaşıma yoluyla rahatlatıcı bir his sağlayabilir. Fakat, çok fazla kaşıma cildin tahriş olmasına neden olabilir, kaşıntıyı daha da kötü bir duruma getirebilir ve hatta enfeksiyon riskini yükseltebilir.

İnsanlar, ciltteki kaşıntı hissi nedeniyle kaşınır. Kaşıntı, cildin tahriş edilmesi, enfeksiyon, alerjik reaksiyon, egzama, sedef hastalığı veya diğer cilt problemleri gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir. Ayrıca, bazı iç hastalıklar, hormonal değişiklikler, stres, ilaçlar veya alerjenler de kaşıntıya neden olabilir.

Aniden Gelen Kaşıntı Neden Olur?

Aniden gelen kaşıntı, birçok nedenden kaynaklanabilir. Geçici olabilir veya altta yatan farklı bir soruna işaret edebilir. Bununla birlikte, aniden ortaya çıkan şiddetli kaşıntı, ciddi bir alerjik reaksiyon, enfeksiyon veya diğer tıbbi durumların belirtisi olabilir. Bu sebeple, aniden gelen kaşıntının devamlılığı ve şiddetine göre, tıbbi destek almanız gerekecektir.

Aniden Gelen Kaşıntı Nasıl Geçer?

Kaşıntıyı hafifletmek için, öncelikle kaşıntıya neden olan altta yatan nedene yönelik tedavi gerekebilir. Örneğin, alerjik bir reaksiyon söz konusu ise, alerjenin tespiti ve önlenmesi gerekir. Alerji, cilt hastalıkları veya enfeksiyonlar, tanıda buluna hekim tarafından reçete edilecek uygun ilaçlarla tedavi edilir.

Bunun yanı sıra, kaşıntıyı hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler arasında, cildi nemlendirme, serinletici losyonlar veya banyo kullanma, gevşetici bir etki yaratan bitkisel tedaviler, stresten uzak durma gibi işlemler sayılabilir.

Ancak, kaşıntı şiddetli ve uzun süre devam ediyorsa, doktorunuza danışmanız ve tedavi planınızı onunla görüşmeniz önemlidir. Ayrıca, kaşıntıya ek olarak, nefes almada zorluk, yüzde şişlik veya kızarıklık gibi diğer semptomlarınız varsa, hemen acil tıbbi yardım almanız gerekebilir.

Aniden Gelen Kaşıntı için Hangi Bölüme Gidilmelidir?

Aniden gelen kaşıntı için DERMATOLOJİ (CİLDİYE) bölümüne başvurulabilir. Hekiminiz, yapacağı tetkikler sonrasında, kaşıntı durumunun farklı hastalıklardan kaynaklanabileceğini değerlendirirse, ilgili bölüme sevkinizi gerçekleştirecektir.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nın NEYİM VAR uygulamasını kullanarak semptomlarınıza göre bölüm seçimi yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Evde Hasta Bakımı – Hasta Bakımı Yapan Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları
Next post Diyarbakır Evde Yaşlı Bakımı – Hasta Bakımı – Evde Enjeksiyon Hizmeti