Otizm Neden Olur?

Otizm spektrum bozuklukları, beyindeki farklılıklardan kaynaklanan gelişimsel engellerdir. Otizmli bazı kişilerin genetik faktörlerden etkilendiği değerlendirilebilmektedir. Diğer nedenler henüz bilinmiyor.

Bilim adamları, Otizmin, birlikte hareket ederek, insanların geliştirdiği en yaygın yolları değiştiren birden fazla nedeni olduğuna inanıyor. Bu nedenler ve Otizmli insanları nasıl etkiledikleri hakkında hala öğrenecek çok şeyimiz var.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Otizmli kişiler çoğu insandan farklı şekillerde davranabilir, iletişim-etkileşim kurabilir ve öğrenebilir. Çoğu zaman görünüşlerinde onları diğerlerinden ayıran hiçbir şey yoktur. Otizmli kişilerin yetenekleri önemli ölçüde değişebilir.

Örneğin, Otizmli bazı kişiler ileri düzeyde konuşma becerilerine sahip olabilirken, diğerleri kendilerini sözlü olarak ifade edemeyebilir.

Otizmli bazı insanlar günlük yaşamlarında çok fazla yardıma ihtiyaç duyarlar; diğerleri çok az yardımla veya hiç yardım almadan çalışabilir ve yaşayabilir.

Otizm Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Otizm üç yaşından önce ortaya çıkar ve semptomlar zamanla düzelebilse de ömür boyu sürebilir.

Bazı çocuklar yaşamın ilk 12 ayında Otizm belirtileri gösterirler. Diğerlerinde semptomlar Otizm 24 ay veya daha sonra ortaya çıkmayabilir. Otizmli bazı çocuklar 18 ila 24 aylık olana kadar yeni beceriler kazanır ve gelişimsel dönüm noktalarına ulaşır ve daha sonra yeni beceriler edinmeyi bırakır veya mevcut becerilerini kaybeder.

Otizmde Gençlik Sorunları Nelerdir?

Otizmli çocuklar ergen ve genç yetişkin olduklarında, arkadaşlık kurma ve sürdürmede, akranları ve yetişkinlerle iletişim kurmada veya okulda veya işte kendilerinden hangi davranışların beklendiğini anlamada zorluk çekebilirler.

Otizmli kişilerde Otizmli olmayan kişilere göre daha sık görülen anksiyete, depresyon veya dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi durumları olduğu için sağlık hizmeti sağlayıcılarına başvurmaları gerekebilir.

Evde Otizm Testi Yapılabilir mi?

Otizm testleri konusunda, yetkin kurumlara başvurulması öncelikli gerekliliktir. Fakat çocuğunuzun durumuyla ilgili şüpheleriniz varsa, bunlara dair bilgi edinmeniz faydanıza olacaktır.

Otizm teşhisinde yaygın kullanılan testlerden birisi de M-CHAT Erken Çocukluk Dönemi Otizm Tarama Ölçeğidir.

Bu testte toplamda 23 soru mevcuttur. Bu sorulara vereceğiniz cevaplar neticesinde, çocuğunuzun Otizm şüphesi var mı yok mu, değerlendirilecektir. TEST TEK BAŞINA OTİZM TANISI KOYMAZ. Sadece şüpheli durumlarda Psikiyatra yönlendirilme amacı için kullanılır. Test için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Erken Gebelik Testi Yapanların Yorumları
Next post Düzce Araştırma Hastanesi Randevu Alma