Malulen emeklilik, kişinin çalışma yeteneğini kalıcı olarak kaybettiği durumlarda devreye girebilir. Bu kayıp genellikle bir hastalık, kaza veya başka bir sağlık sorunu nedeniyle ortaya çıkabilir. Malulen emeklilik için başvuruda bulunan bireyin durumu, genellikle bir sağlık kurulu tarafından değerlendirilir. Bu değerlendirme sürecinde, kişinin sağlık durumu ve çalışma kapasitesi incelenir.

Malulen Emekli Olmanın Şartları Nelerdir?

Malulen emekli olabilir miyim? merak ediyorsanız, bilmeniz gereken en önemli detay, Çalışma Gücü Kaybınızın %60 olduğuna dair Sağlık Kurulu Raporuna ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca ödenmiş en az 1800 prim gününüz bulunmalıdır.

Malulen emeklilik dışında erken emeklilik imkanları da mevcuttur. Erken emeklilik için şartlar malulen emekliliğe göre farklıdır.

Böbrek Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Böbrek hastalarının malulen emekli olarak değerlendirilebilmesi için Sağlık Kurulundan alınacak %60 işgücü kaybı olduğuna dair rapor gerekmektedir. Ayrıca ödenmiş prim gününüzün de 1800 ve üzerinde olması gerekir.

Ayrıca ilgili kanunlar gereğince 3 günden fazla diyalize girmek durumunda kalan böbrek hastaları malulen emekli olabilmektedir. Burada da prim günü olarak 1800 baz alınıyor.

Şeker Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Şeker hastalarının malulen emekli olabilmeleri için hastalık sebebiyle en az üç organın zarar görmesi ve %60’tan fazla işgücü kaybettiklerine ilişkin Sağlık Kurulu Raporu şartı bulunmaktadır.

Ayrı yeten 10 yıl sigortalılık ve 1800 prim gününüzün mevcut olması istenmektedir.

Kanser Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Kanser hastalarının malulen emekli olmaları mümkündür. Yukarıda belirttiğimiz %60 kayıp ve 1800 prim günü şartı genel olarak kanser hastaları için de geçerlidir. Fakat özel durum ve farklı türlerdeki kanser hastalıkları için mevzuatta belirtilen hastalıklara ilişkin tabloyu inceleyiniz. Tablo için tıklayınız.

Astım Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Astım hastalarının malulen emekliliği için yüzde altmış işgücü kaybı yaşadıklarını sağlık kurulu raporu ile belgelendirmeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra1800 prim günü şartı mevcuttur.

Astım hastalığınızın yanında seyreden diğer rahatsızlıklar da mevcutsa ve işgücü kaybını Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirebilirseniz erken emeklilik mümkün olabilir. Diğer detaylar ilgili SGK yönetmeliğinin ek-1 kısmında mevcuttur. Aşağıdaki tabloda ilgili bölüm yer almaktadır.

Kistik Fibrozis Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Kistik Fibrozis hastaları için MALULİYET VE ÇALIŞMA GÜCÜ KAYBI TESPİTİ İŞLEMLERİ YÖNETMELİĞİ kapsamında aşağıdaki şartlar belirtilmiştir.

Tiroid Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir miyim?

Tiroid hastalarının malulen emekliliğinde %60 işgücü kaybı ve 1800 prim günü şartı aranmaktadır. Ayrıca SGK maluliyet yönetmeliğinde işgücü kaybına ilişkin aşağıdaki şartlar belirtilmiştir.

KOAH Hastasıyım Malulen Emekli Olabilir Miyim?

Malulen emeklilikte %60 işgücü kaybı ve 1800 prim günü şartı aranmaktadır. KOAH Hastalarının da bu şartları Sağlık Kurulu Raporu ile belgelendirip SGK’ya ibraz etmeleri gerekmektedir. KOAH hastalarına ilişkin ilgili SGK Maluliyet Yönetmeliğinde aşağıdaki detaylar belirtilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post El Ayak ve Ağız Hastalığı – Soruları ve Yanıtları
Next post Check Up İçin Sorular ve Yanıtlar