Polikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu, hormonlarla ilgili bir sorundur. Sizde de Polikistik over varsa, çok sık adet dönemleriniz olmayabilir. Veya günlerce süren adet dönemleriniz olabilir. Ayrıca vücudunuzda androjen adı verilen çok fazla hormon olabilir.

Polikistik over ile, yumurtalığın dış kenarı boyunca birçok küçük sıvı kesesi gelişir. Bunlara kist denir. Küçük sıvı dolu kistler olgunlaşmamış yumurtalar içerir. Bunlara folikül denir. Foliküller düzenli olarak yumurta bırakamaz.

Polikistik overin kesin nedeni bilinmemektedir. Kilo kaybı ile birlikte erken teşhis ve tedavi, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi uzun vadeli komplikasyon riskini azaltabilir.

Polikistik Over Belirtileri Nelerdir?

Polikistik over semptomları genellikle ilk adet dönemi civarında başlar. Bazen semptomlar bir süre adet gördükten sonra ortaya çıkar.

Polikistik over’in belirtileri değişir.

Düzensiz dönemler.

Birkaç adet döneminin olması veya düzenli olmayan adetlerin olması Polikistik over’in yaygın belirtileridir. Bir dönem için tipik olandan birkaç gün veya daha uzun süren dönemlere sahip olmak da öyle. Örneğin, yılda dokuzdan az döneminiz olabilir. Ve bu dönemler 35 günden fazla arayla ortaya çıkabilir. Hamile kalmakta zorlanabilirsiniz.

Çok fazla androjen.

Androjen hormonunun yüksek seviyeleri, aşırı yüz ve vücut kıllarına neden olabilir. Bazen şiddetli akne ve erkek tipi kellik de olabilir.

Polikistik yumurtalıklar

Yumurtalıklarınız daha büyük olabilir. Yumurtalığın kenarında olgunlaşmamış yumurta içeren birçok folikül gelişebilir. Yumurtalıklar olması gerektiği gibi çalışmayabilir.

Polikistik over belirti ve semptomları, obezitesi olan kişilerde tipik olarak daha şiddetlidir.

Ne zaman doktora görünmeli

Adet dönemleriniz için endişeleniyorsanız, hamile kalmakta güçlük çekiyorsanız veya aşırı androjen belirtileriniz varsa sağlık uzmanınıza görünün. Bunlar, yüzünüzde ve vücudunuzda yeni saç büyümesi, akne ve erkek tipi kellik içerebilir.

Polikistik Overden Kurtuldum Diyenler

Sizler için polikistik over sendromundan kurtuldum diyenlerin yorumlarını internetten derledik. İçerikleri, bağlantılara tıklayarak görüntüleyebilirsiniz. Örnek 1, Örnek 2, Örnek 3 (Yorumlarda mevcuttur.)

Aşağıdaki yorum formundan, diğer ziyaretçilerimizi bilgilendirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Previous post Nasıl Olur? Kan testi negatif çıktı ama hamileymişim diyenler…
Next post Devlet Hastanesinde Sağlık Raporu İçin Hangi Bölüme Gidilir?